Porvoon J.L. Runebergin museo 29.11.2020

Kävimme Juliuksen ja Dianan kanssa tutustumassa kansalliskirjailija ja runoilija Johan Ludvig Runebergin museoon, jossa hän eli 1852-1877. Runeberg oli syntynyt vuonna 1804 ja muistan kun Helsingissä muistettiin vuonna 2004 hänen syntymänsä 200-vuotisjuhlaa. Tuolloin 5.2.2004 Runebergin kunniaksi paljastettiin muistokyltti Helsingin keskustassa. Runeberg oli kotoisin Pietarsaaresta jossa hänen synnyintupansa on myös museona. Siellä kävimme aiemmin kesäretkellä. Sattumalta aiempina kesinä törmäsimme Runebergin elämänvaiheisiin myös Kurun kotiseutumuseossa ja Ruovedellä, jossa kummassakin Runeberg ehti myös asua nuorempana.

Museossa teki vaikutuksen autenttisuus, se on tietääksemme Suomen vanhin lähes täysin alkuperäisenä säilynyt ja säilytetty kotimuseo. Runeberg oli aktiivinen metsästäjä ja sai aivoverenvuodon metsästysreissulla vuonna 1863. Hän joutui elämään elämänsä viimeiset 14 vuotta lähes vuodepotilaana. Sängyn laidassa näkyi maalinkulumat, jossa kohtaa hän on nukkunut ja aamutakki oli myös sängyn päällä. Samoin pyörätuoli jolla hän on liikkunut asunnossa. Tuolloin kaikki valmistettiin itse, ruoat, ammukset suusta ladattaviin metsästyskivääreihin valmistettiin myös itse jne. Elias Lönnrotin lahjoittama kantele oli mielenkiintoinen yksityiskohta museossa.museossa oli viisi myrkyllistä kasvia, jotka ovat myös istukkaita senaikaisista sisäkukista.

Julius ja Diana Runebergin kotimuseon salissa.
Runebergin metsästysmuistoja, ketunnahkoja, poronsarvet ja kiväärit
Julius museon ensimmäisessä huoneessa.
Runebergin makuuhuone oli alkuperäisessä kunnossa. Sen näki hieman kulahtaneista tapeteistakin. Aamutakki oli sängyn päällä ja pyörätuoli sängyn vieressä. Sängynlaidassa näkyi kulumat jalkojen kohdalla. Sänky oli jatkettava malli, johon 186-senttinen Runeberg ilmeisesti nipin napin mahtui nukkumaan.

 

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Julkaissut Henri Korhonen

Henrin Urheilublogi. Erityisesti urheiluun ja retkeilyyn liittyvät asiat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: